Espressolab

Kahve severlerin Afrika'daki en iyi kahve özlerini bulabilecekleri yerler sıralamasında Ruanda ilk 3’tedir.

Kenya ve Etiyopya'nın küçük kuzeni olarak kabul edilen Ruanda kahvesi; iklimi, topografyası ve 1900'lerin başlarında Almanlar tarafından getirilen Bourbon kahve çeşidi nedeniyle tarihsel olarak yüksek itibara sahip oldu.

Özellikle büyük ölçüde yapısı, tatlılığı, filtre ve espresso olarak tadı çıkarılabilecek çok yönlülüğü ile eşsiz lezzet özelliklerinin tadına vardığınızda Ruanda kahvesine aşık olmamak elde değil.

Ruanda kahve endüstrisi, büyük arazileri veya kooperatifleri olmaksızın neredeyse bir atölye endüstrisi olarak kabul ediliyor. Üretim çoğunlukla, arka bahçelerinde veya bir hektardan büyük olmayan alanlarında yapılıyor. Ruanda'yı bir anlamda benzersiz kılan şey, neredeyse sadece bir dizi Bourbon çeşidinden Arabica kahvesi yetiştirmesidir. İleride belki değişebilir ancak şu anda bu üretim hükümet tarafından sıkı bir şekilde kontrol ediliyor.

Ruanda'ya yaptığımız saha gezimiz, yeni iş ortaklıklarına erişmeyi ve dünya çapındaki müşterilerimizle paylaşabileceğimiz kahveleri aramayı amaçlıyordu. Yolculuğumuz bizi Nyamasheke Bölgesi, Nyabihu Bölgesi ve Rukori Köyü'nü ziyaret etmek için Batı'ya götürdü.

Bir mahallede olduğu gibi, ziyaret ettiğimiz her bölgenin kendine özgü büyüyen özelliklerini, üretim açısından ne gibi faydalar sağladıklarını ve genel fincan kalitesinin neler olabileceğini öğrendik. Güneyden kuzeye, her semt ve yıkama istasyonu farklı bir lezzet deneyimi sunarken aynı zamanda güzel insanları ve manzaraları ile duygulu bir deneyim oldu. Herhangi bir kahve yetiştirme bölgesinde olduğu gibi, kaliteli kahve üretiminin enerji ve bağlılığı her zaman insan kaynaklı oldu ve Sucafina ve yine aileye ait Muraho Trading Company ile olan ortaklıklarımız, bu güzel kahvelere erişmemiz için bir temel oluşturdu.

Aslında Ruanda kahve pazarının potansiyeli oldukça dinamik. Özellikle ilk özel yıkama istasyonlarının 2001 yılında kurulduğunu ve daha birçok yeni istasyonun inşa edildiğini düşünürsek, bu durum kahve üreticilerinin daha yüksek kazançlı özel kahve pazarından yararlanma potansiyelini ortaya çıkarıyor.

Kahve, yetiştirilmesinden kavrulması ve demlenmesi konseptine kadar mükemmelleştirilmesi çok karmaşık ve zorlu bir pazar ürünüdür. Çalışmamız ancak kahve yetiştirmeyi seçen binlerce kahve yetiştirici ailenin özverisi ve bazen de küçük bir maddi getiri ile mümkün olabiliyor. Kahveyi geçim kaynağı haline getiren bu toplulukların peşinde dünyayı dolaşmaya ve lezzet, hikaye ve görsellerle müşterilerimizle paylaşmaya devam ediyoruz.