Espressolab

Üretici: Gilberto Baraona

Büyüme rakımı: 1550 masl

Botanik çeşit: Pacamara

İşlem: Bal

Lezzet notları: Karamel, siyah frenk üzümü, menekşe, tropikal meyve

 

Kahve ziyaretlerimizi gerçekleştirirken yolumuz Usulatan'a düştü. Ziyaretimizde Tepeca yanardağının tepesinde, Pacamara Kralı olarak sevgiyle anılan ünlü üretici Gilberto Baraona'nın sahibi olduğu Los Pirineos'u bulduk.

Çiftlik Berlin, Santiago de Maria ve Joy şehirleriyle çevrili volkanik bir sıradağ üzerinde yer alıyor.  Los Pirineos’un ailesinden öğrendiğimize göre 1890 yılında çiftlikte kahve yetiştiriciliğine başlanmış. Bununla birlikte mülkün orijinal tohumları ve ana bitkiler Antigua Guatemala'dan ithal edilmiştir.

Kahve, çiftliğin farklı bölümlerine ve kahve çeşitlerine göre küçük - orta büyüklükteki gruplara ayrılıyor. Şu anda çiftlik Bourbon Elite, Pacas ve Pacamara çeşitlerini yetiştirse de farklı çeşitleri yetiştiren bir Procafe projesinde de yer almıştır. Sonuç olarak, bu çiftlikte dünyanın her yerinden gelen yerli kahve ağaçları, doğal mutantlar ve melezler için alanlar vardır.

Los Pirineos çiftliği, El Salvador'da kendi Mikro Kahve Değirmenini inşa eden öncülerden biridir. Gilberto halen işleme ve kurutma yöntemlerine dair deneyler yapıyor. Üretim süreci boyunca, iyi eğitilmiş toplayıcılara sadece olgun meyveleri seçmeleri için iyi teşvikler veriliyor.

Mekanik müsilaj sistemli Jotagallo eko meyve özü makineleri, kahvenin kabuğu çıkarmak için ve müsilajın yaklaşık %70’inin özünü çıkarmak için kullanılıyor. Parşömen, yıkanmadan önce bir gece boyunca temiz suya batırılıyor. Daha sonra kahve yükseltilmiş yataklarda gölgede 3-4 hafta boyunca güneşte kurutuluyor.

El Salvador'daki kahve üretimi, bir asırdan fazla süredir ülkenin ekonomisini beslemiş ve ülkenin tarihini şekillendirmiştir. El Salvador'da kahve, geleneksel olarak ülkenin ihracat gelirlerinin %50'sinden fazlasını sağlıyor. Burada sürekli yüksek standartta olağanüstü kahveler üretiliyor.

El Salvador’da bulunan en önemli kahve yetiştirme alanları Apaneca-Ilamatepec Sıradağları, Central Belt,, Chichontepec, Cacahuatique Sıradağları ve Tecapa-Chichontepec Sıradağlarıdır.