Espressolab

Kahve ziyaretlerimizin bu seferki durağı Usulatan’da, Tepeca yanardağının tepesinde, Pacamara Kralları olarak tanınan ünlü Baraona ailesine ait Las Palmas çiftliği.

Çiftlik Berlin, Santiago de Maria ve Joy şehirleriyle çevrili volkanik bir sıradağ üzerinde yer alıyor. Çiftlikte kahve yetiştiriciliği 1890’da başladı. Ailenin anlattıklarına göre mülkün orijinal tohumları ve ana bitkiler Antigua Guatemala’dan ithal edildi. Kahve, çiftliğin farklı bölümlerine ve kahve çeşitlerine göre küçük ve orta boy olarak ayrılıyor.

Çiftlikte şu anda Bourbon Elite, Pacas ve Pacamara çeşitleri yetiştiriliyor. Bunların yanında çiftlik, farklı çeşitlerin yetiştiriciliğini yapan bir Procafe projesinde de yer aldı. Dünyanın dört bir yanından gelen yerli kahve ağaçları, doğal mutantlar ve melezler için de alanları var.

Los Pirineos çiftliğinin bir parçası olan Las Palmas, El Salvador’da kendi Mikro Kahve Değirmenini kuran öncülerden biri. Aile hala işleme ve kurutma yöntemlerine dair deneyler yapıyor. Üretim sürecinde iyi eğitimli toplayıcılara sadece olgun kirazları seçmeleri için iyi teşvikler veriliyor. Mekanik müsilaj ayırıcılı Jotagallo eko küspe makineleri, müsilajın yaklaşık %70’ini oluşturan deriyi çıkarmak için kullanılıyor. Parşömen, yıkanmadan önce bir gece boyunca temiz suda ıslatılıyor. Kahve daha sonra 3-4 hafta boyunca yükseltilmiş yataklarda gölgede güneş ile kurutuluyor.

El Salvador’da kahve üretimi ülke ekonomisini besleyerek bir asırdan fazla süredir ülkenin tarihini şekillendiriyor. El Salvador’da kahve geleneksel olarak ülkenin ihracat gelirlerinin %50’sinden fazlasını sağlıyor. Bölgede sürekli olarak yüksek standartlarda olağanüstü kahveler üretiyor.

Bölgede bulunan başlıca kahve yetiştirme alanları Apaneca-Ilamatepec Sıradağları, Central Belt, Chichontepec, Cacahuatique Sıradağları ve Tecapa-Chichontepec Sıradağları.